Göz yüzeyinin hastalıklar, kimyasal yanıklar, geçirilmiş cerrahiler ve geçirilmiş tedaviler (radyoterapi) nedeniyle küçülmesi ve kısalması protez kullanımında gücükler sebep olur. Protez göz yüzeyindeki konjonktiva denen ıslak zar üzerinde kapaklar altındaki boşluklara oturacak şekilde dizayn edilir. Eğer bu alanlarda daralma varsa protez takılamaz, takıldığı zaman gün içinde kendiliğinden düşer. Bu tablonun düzeltilmesi güçtür ancak mümkündür. Bu alanları yine göz yüzeyini taklit edecek şekilde ıslak yüzeyler kullanılarak genişletmek gereklidir. Bunun için ağızdan, diğer gözdendoku alınabileceği gibi, yeni doğum yapmış hastaların göbek kordonundan hazırlanan zarla göz yüzeyi oluşturulabilir.
Dr. Onur Konuk’a Protez takamama ve soket kontraksiyonu tedavisi ile ilgili en sık sorulan 3 soru:
1. Gözün ben küçükken tümör nedeniyle alınmış ve ışın tedavisi yapılmış. Şimdi gözüm ve yüzümün tarafı küçük kalmış. Ne yapmam lazım?
Bu tablo oküloplastik cerrahinin en zor konularındandır. Burada ağızdan mukoza ve karından yağ dokusu alınarak soket cerrahisi yapmak mümkündür.
2. Daha önce tekrarlayan defalar protez takabilmek için ameliyat oldum ama halen protezim düşüyor. Artık ameliyat olmaktan sıkıldım. Ne yapmalıyım?
Soket kontraksiyonu çok zor tedavisi olan bir tablodur. Bu konuda uzman oküloplastik cerrahların dahi zorlandığı bir tablodur. Öncelikle gözünüzün hangi alanda doku eksiği olduğu ortaya çıkartılmalı ona göre işlem uygulanması gereklidir. Belki de protez yerine epitez cerrahisi uygulanması kozmetik anlamda daha faydalı olabilir.
3. Epitez cerrahisi nedir?
Epitez çeşitli sebeplerden dolayı gözü alınmış ve protez takamayan kişilerde uygulanan bir çeşit implant cerrahisidir. Göz etrafı kemiklere tutturulan mıknatıslara uyacak şekilde göz çukuru orbitayı dolduran ve kozmetik olarak diğer göze benzer halde dizayn edilmiş protezlerdir.