Orbita göz organını içeren kemik duvarlarla çevrili sınırlı bir boşluktur (göz çukuru). Bu alan çeşitli sebeplerden dolayı mikrop kaparsa burada enfeksiyon hızla ilerler ve hemen içinde bulunan gözde görme kaybına sebebiyet verir. Ülkemizde orbita enfeksiyonusıklıkla burun, sinüzit veya travmaile gelişir.Orbitaenfeksiyonu gözde kızarıklık, şişlik, gözde öne doğru çıkıklık, çift görme ve ağrı ile karakterize olup ileri evrede orbitadaabse ve görme kaybı hatta enfeksiyonun beyine ulaşması ile ölüme sebebiyet verebilir.Enfeksiyon ile hızlı ve etkin bir mücadele göz fonksiyonlarını koruma açısından önemlidir. Çoğu olguda damardan ve ağızdan yüksek doz ve kuvvetli antibiyotik kullanmak gereklidir. Bu süreçte hastaneye yatmak, ek orbitatomografisi veya MR görüntüleme gibi incelemeler gerekebilir. Bazı olgularda ise antibiyotik tedavisine yeterli cevap alınamaz ve cerrahi olarak müdahale ihtiyacı doğabilir. Bu genellikle ileri olgularda orbitadaabse gelişmiş ve görme fonksiyonu tehlikede olan olgulardır. Orbitaenfeksiyonları dışında bazen herhangi bir etken olmaksızın orbitada ödem ve inflamasyon gelişebilir. Bu olgularda çoğu zaman altta yatan bünyesel (otoimmün) bir hastalık mevcuttur. Sıklıkla romatizmal hastalıklarda görülmekle birlikte vücutta hiçbir şikayet olmaksızın ilk bulgu gözde iltihaplanma olarak tablo ortaya çıkabilir. Bu olgularda detaylı göz muayenesi sonrası ciddi bir vücut taraması gereklidir.
Dr. Onur Konuk’a Orbitaenfeksiyonları ve inflamasyonu ile ilgili en sık sorulan 3 soru:
1. Gözümde kızarıklık ve ağrı mevcut. Acaba orbitaenfeksiyonu olabilir mi?
Orbitaenfeksiyonları ile gözün enfeksiyonları karıştırılmamalıdır. Göz yüzeyinde bulunan beyaz zar (konjonktiva) sıklıkla basit göz enfeksiyonları altında irdelenir ve konjonktivit olarak tanımlanır. Bunlar kısmen daha basit enfeksiyonlardır (Bakınız konjonktiva enfeksiyonları). Orbitaenfeksiyonu ise daha ciddi, görme kaybı hatta ölümle sonuçlanabilecek gözün arka tarafında bulunan göz çukurunun enfeksiyonudur. Bulguları arasında kırmızı göz mevcuttur, ancak ağrı, çift görme, kapak ödemi, gözde öne doğru çıkıklık ile karakterizedir. Bu tabloyu ayırt etmek için detaylı göz muayenesi gereklidir.
2. Orbitainflamasyonu tedavisinde kortizon tedavisi gerekir mi?
Enfeksiyona bağlı olmayan orbitainflamasyonunun tedavisine damardan yüksek doz kortizon kullanılabilir. Bunun için detaylı sistemik muayene ve göz muayenesinin ardından tedaviye engel bir durumun varlığı irdelenir. Karaciğer rahatsızlıkları, kontrolsüz şeker hastalığı, mide ülseri, ciddi kemik erimesi gibi hastalıklarda kortizon tedavisi verilemeyebilir. Bu tedavinin etki ve yan etkileri tecrübeli oküloplastik cerrahi doktoru tarafından değerlendirilmelidir.
3. Çocuğumda kapak kızarıklığı vardı. Grip olduğu için gelişti sandım. Şimdi kapakları daha şişti ve gözünde ağrı mevcut. Orbitaenfeksiyonu olabilir mi?
Çocuklarda üst solunu yolları enfeksiyonu göz kapaklarını ve sinüsler aracılığı ile orbitayı etkileyebilir. Çocuklarda, erişkinlere göre kapak iltihabından orbitaenfeksiyonuna dönüş çok daha hızlı gelişir. Bu nedenle bu çocuklar yakın takibe alınır, bazen hastanede yatırılıp gözle altında tutmak ve antibiyotik tedavisi vermek gerekebilir. Bu nedenle öncelikle göz doktorunuzun yönlendirmelerini takip etmek gereklidir.