Kapak Enfeksiyonları

Göz kapakları dış ortamla olan yakı ilişki, kullanılan kozmetik ürünler ve hijyenik sebepler nedeniyle enfeksiyonlara yatkın bir dokudur. Kapak cildinin diğer cilt dokularından farklı yapısı nedeniyle hızlı ödem, kızarıklık, kaşıntı ve kurutlanma gösterebilir. Bazı lezyonlar ise kapak kenarında sarı beyaz çapak şeklinde lezyonlar şeklinde sekel olarak iyileşir ve kozmetik sıkıntılara sebebiyet verebilir. Kapak enfeksiyonlarının sebebi sıklıkla bakteriler olmakla beraber, virüs ve paraziter etkenler de olabilir. Bu nedenle kesin tanının oküloplastik uzmanı tarafından konulması ve uygun antimikrobiyel tedavinin başlanarak tablonun baskılanması, göze ilerlemesi ve kafa içi yapılarına ulaşımı engellenmelidir.

Dr. Onur Konuk’a Kapak enfeksiyonları ile ilgili en sık sorulan 3 soru:

1. Göz kapağımda kızarıklık ve şişlik vardı. Kızarıklık azaldı ama elime halen bir şişlik geliyor.

Tanımlanan bu tablo tipik bir kapak enfeksiyonu sonrası gelişen şalazyon tablosudur. Çoğu olgu birçok ilaç kullanmış, uzun süredir masaj tedavisi yapmıştır. Bu tablo bu tedaviler ile gerilemez ise kesin tedavi çözümü ameliyattır. Lokal anestezi altında yapılan bu ameliyatta kişi ertesi gün işine dönebilir, sosyal yaşantısında herhangi bir kayıp yaşamaz.

2. Kirpik diplerinde kaşıntı, kepeklenme ve kirpik dökülmesi mevcut. Kirpiklerim yeniden çıkar mı?

Kapakta kirpikli kenarın enfeksiyonlarında en sık şikayetler kaşıntı, kepeklenme ve kirpik dökülmesidir. Burada yer ala bakteriler kirpik diplerinde iltihabi süreci başlatır ve bunun sonda bu belirtiler izlenir. Kirpik dökülmesinin altında başka dermatolojik bir rahatsızlık yoksa sıklıkla bu bulgular tedavi ile düzelir ve kirpiklerimiz eski sağlıklı görünümüne ulaşır.

3. Kapak enfeksiyonları görme kaybı yapar mı?

Kapak enfeksiyonları erken dönemde kapağın kendi anatomik alanlarında sınırlı başlar ve bu erken dönemde yapılan tedavi ile görme kaybı sıkıntısı olmaz. Ancak tablo ihmal edilirse, öyküde kontakt lens kullanımı varsa, daha önceki benzer tablolarda görme kaybı mevcutsa, bu olgularda kornea veya göz küresinin etkilenmesine bağlı çeşitli derecelerde görme kaybı izlenebilir.