Ciddi kapak şekil bozukluklarında bazı olgularda hastanın kendi kapak, mukoza veya cilt dokuları düzeltme için yetersiz kalmaktadır. Bu olgular genellikle kapak felci, ciddi kapak travmaları veya kapakla beraber yüz travması geçire olgulardır. Bu gibi durumlarda vücut dokuları ile uyum gösteren çeşitli implantlar (örn. Altın, poröz polietilen (MEDPOR), doğal mercan (hidoksiapatit), silikon vb) kullanılarak kapak yeniden şekillendirilir.
Dr. Onur Konuk’a implantlar ile kapak cerrahisi ilgili en sık sorulan 3 soru:
1. Bu implantların vücuduma zararı var mıdır?
Kullanılan implantlar yılla süren araştırmalar sonrası vücut ile uyumu kanıtlanmış ve birçok sağlık kuruluşundan insan kullanımı için onay almış ürünlerdir. Kullanılan ürünlerin tümü tek kullanımlık, hasta için özel steril ambalajlarda hazır halde kullanılmaktadır. Bu nedenle bu implantların vücuda herhangi bir zararı yoktur.
2. İmplantları daha sonra çıkartmak gerekir mi?
İmplantlar çoğu olguda ömür boyu yerinde güvenle kalır ve fonksiyonel desteğe devam eder. MEDPOR, Hidroksiapatit gibi poröz yapıda olan implantlar sıklıkla vücut tarafından benimsenerek, vücut tarafından damarsal hale getirilip, vücudun bir parçası haline gelir. Nadiren felçli olgularda felcin tamamen geçmesi sağlanabilirse implantlar yine bir cerrahi uygulama ile çıkartılabilir.
3. Bu implantları mutlaka kullanmak zorunda mıyız?
İmplantlar ile kapak cerrahisi sıklıkla ciddi travma ve felç olgularında uygulanmaktadır. Oküloplastik cerrahide ama amaç kişinin kendi dokularını kullanarak rekonstrüksiyon yapmak olsa da lüzumu halinde kullanılan bu implantlar cerrahi başarıyı ciddi oranda arttırmaktadır.