Çoğu göz hekimi için görmeyen göz içi yapılacak bir girişim kalmamışken, oküloplastik cerrahi uzmanı hastanın sosyal ve ruhsal durumunu iyi hale getirebilmek için halen yapacak birçok işlemi vardır. Çeşitli sebeplerden dolayı (travma, enfeksiyon, göz cerrahisi komplikasyonu vs.) gözünü kaybeden, gözü küçülen hastalarda kapak düşer, göz büzüşür, çoğu aman gözde kızarma ve ağrı tabloya eşlik eder.
Bu olgularda mevcut gözün dokuları kullanılarak görmeyen fakat kozmetik olarak diğer göze benzeyen ve hareket eden hareketli göz protezi cerrahisi gerekli olur. Bu ameliyat genel anestezi altında yapılır. Küçülen gözü büyütecek şekilde göze bir implant yerleştirilir. Bu implanthareketli göz protezinin hareketini sağlayan ana mekanizmayı ve yuvayı sağlar. İmplantyerleştirildikten sonra 1 ay göz kapalı tutulur ve bu süreçte vücut bu implantı kendi parçası olarak kabul eder ve benimser. Takiben bu implantın önüne protez yerleştirilir.
Dr. Onur Konuk’a Hareketli göz protezi cerrahisi ile ilgili en sık sorulan 3 soru:
1. Hareketli göz protezinde gözün tamamı mı alınıyor?
Oküloplastik cerrahi uzmanı gözün mevcut yapısının değerlendirildikten sonra nasıl bir ameliyat yapacağına karar verir. Hareketli göz protezlerine yönelik cerrahi iki çeşittir. Birincisi eviserasyon ve implantasyon cerrahisi olup en sık kullanılan tekniktir. Burada gözün dış çeperi ve kasları korunup göze implant yerleştirilir. Enükleasyon ve implantasyon ise daha az sıklıkta kullanılır ve genellikle günümüzde göz içi tümörlerinin tedavisi için uygulanır. Bu teknikte göz kasları kullanılarak göz çukuruna implant yerleştirilir. Her iki teknikte de 1 ay implantın yerinde iyileşmesi için beklenir ve takiben protez yapılır.
2. Kaç çeşit implant vardır, aralarında bir fak var mıdır?
Günümüzde en sık kullanılan implant tipleri, akrilik, silikon, biyoseramik ve doğal mercandan yapılan implantlardır. Akrilik ve silikon implantlar vücuda entegre olmayan, biyoseramik ve doğal mercandan yapılan implantlar ise vücuda kan damarları ile entegre olan poröz yapıda implantlardır. Ek cerrahi işlemler ile porözimplantlar ile protezin hareketleri daha da arttırılabilmektedir. Bu cerrahilerin uygunluğu ve implant seçimi oküloplastik hekimi tarafından değerlendirilmektedir.
3. Protez cerrahisi için ne kadarlık işimden geri kalırım? Ne kadar izin almam gerekir?
Protez cerrahisi hastası ameliyat sonrası 1-2 gün hastanede yatıp taburcu olur. Bir hafta içinde de kendini toparlar ve evde çalışır hale gelir. Kapakları 1 ay boyunca kapalı olacağı için çoğu hasta işine de protez yapıldıktan sonra gitmek isteyeceği için genellikle hastalar 1 ay kadar dinlenmektedir. Ancak zorunlu kalındığı taktirdegöz kapalı kalacak şekilde 10 günden sonra işbaşı yapılabilir.