Gözyaşı Kanalı Ve Travmatik Kanalikül Kesisi Cerrahisi

Ülkemizde gözyaşı yolları kapak kesileri sıklıkla göz kapağı travmaları ile oluşmakladır.
Gözyaşı kanalının travmatik kesileri ülkemizde genellikle künt travmalar, trafik kazaları veya daha önce geçirilen kapak cerrahileri sonrası olabilir. Bu gibi durumlarda kapak kesisinin onarımı durumunda mutlaka acil olarak gözyaşı kanalı kanalikül kesisininde onarılması gereklidir. Aksi taktirde kişi göz sulanması şikayetini ömür boyu çekecek ve bunu düzeltmek için ömür boyu bir tüp taşımak zorunluluğunda kalacaktır. Bu zor süreci engellemek için kanalikülkesisinin erken dönemde cerrahi olarak düzeltilmesi gereklidir. Bunun için gözyaşı yolları ve kapak cerrahisi ile ilgili oküloplastik cerrahi uzmanı göz yaşı yollarına geçici tüp takarak onarım uygulamaktadır. Tüp 3-6 ay sonra çıkarıtlır.

Dr. Onur Konuk’a Gözyaşı kanalı ve travmatik kanalikül kesisi cerrahisi ile ilgili en sık sorulan 3 soru:

1. Kapak kesisi sonrası gözyaşı kanalını kanalının da kesildiğini nasıl anlarız?

Bu kesiyi hastalar anlayamaz. Ancak kapak kesisi ne kadar buruna doğru yakın ise bu risk daha fazladır. Muayene sırasında oküloplastik cerrahi doktorunun ortaya çıkartacağı bir bulgudur.

2. Kapak kesisi hastanede onarıldı ama gözyaşı kanalı onarılmadı. Şimdi gözüm devamlı sulanıyor. Ne yapmalıyım?

Kapak kesisi onarımı sonrası göz sulanmasının çeşitli sebepleri mevcuttur. Bunlar erken dönemde kapak kesi onarımı sırasında kullanılan dikiş materyallerinin göze temas etmesi sonucudur. Eğer dikiş materyali (sütürler) uygunsuz bir şekilde göze batıyorsa göz enfeksiyon riski mevcuttur ve dikişlerin alınması gerekir. Bunun yanında kapak kesisi tamiri sırasında kapak şekil bozukluğu gelişmiş ve kapak içe doğru veya dışarı doğru dönmüş olabilir. Bu şekil bozuklukları da göz sulanması yapabilir. Bunun yanında kanalikül (gözyaşı yolları) kesilmiş ve kapak kesisi tamiri sırasında onarımı gözden kaçmış olabilir. Buna bağlı bir sulanma varsa kalıcı tüp takılması gerekebilir.

3. Gözyaşı yolları kesisinde mutlaka tüp takılması gerekir mi?

Evet. Tüp mutlaka takılmaktadır ve 3-6 ay sonra çıkartılır.