Edinsel gözyaşı kanal tıkanıklığının en sık bulgusu gözde sulanmadır. Sulanma başlangıçta soğuk havalarda, rüzgarlı havalarda daha belirgin olabilir. Ancak tıkanıklığın derecesi arttıkça neredeyse kişi elinde mendille devamlı gözünü siler şekilde devamlı göz sulanması oluşur. Göz sulanması devam ettikçe enfeksiyona zemin hazırlar ve tıkanıklığın bulunduğu gözyaşı kesesinde iltihaplanmaya ve ileri tablolarda abse gelişimine sebep olarak ciddi komplikasyonlara sebep olabilir. Çoğu olguda daha önce olduğu muayene sonucu antibiyotikli göz damlası kullanım öyküsü mevcuttur. Unutulmamalıdır ki, gözyaşı kanal tıkanıklığını sebebi mekaniktir ve damlalar bu tıkanıklığı açmaz. Damla kullandıkça bulgular bir miktar düzelir gibi olsa da, damla kesilince ana problem devam ettiği için şikayetler tekrarlar, bunun yanında gereksiz antibiyotik kullanımına bağlı şikayetler oluşabilir. Gözyaşı kanal tıkanıklığı bayanlarda erkeklere göre daha sık izlenir. Bunun sebebi, bayanların gözyaşı kanalları erkeklere göre daha dardır. Gözyaşı kanal tıkanıklığını çoğunlukla belirgin bir sebebi yoktur. Yemek, içmek, kullanılan makyaj ürünleri gibi sebepler çoğu zaman ana sebep değildir. Ancak kullanılan bazı kanser ilaçları, bazı göz tansiyon ilaçları, sistemik cilt hastalıkları bu tabloya sebep olabilir. Bunun yanında travma, trafik kazası gibi gözyaşı yollarına gelen darplar Türkiye’de önemli bir sebeptir. Bu olgularda tedavi cerrahidir. Cerrahi tedavi seçenekleri ise oldukça fazladır. Gözyaşı kanalları göz kapaklarından başlar ve burun boşluğumuza kadar uzanan 1-4 mm kalınlığında tüp ve keseden oluşan bir yoldur. Bu yollardaki tıkanıklığının yerine ve derecesine göre tedavi şekli değişmektedir. Çoğu olguda ciltten herhangi bir kesi yapmadan dikişsiz yöntemlerle gözyaşı kanal tıkanıklığı endoskopik görüntüleme yöntemleriyle burundan girilerek tedavi edilebilmektedir. Ancak cerrahinin başarısı tecrübeli oküloplastik cerrahi uzmanı tarafından yapılacak detaylı göz ve burun muayenesine bağlıdır.
Dr. Onur Konuk’a Edinsel gözyaşı kanal tıkanıklığı ve Endoskopik cerrahi ile ilgili en sık sorulan 3 soru
1. Gözyaşı kanal tıkanıklığı ameliyatında kaç gün işimden geri kalırım?
Ameliyatın şekline göre ameliyat sonrası iyileşme süreci değişiklik göstrmektedir. Dışarıdan cilt kesisi ve dikişli ameliyat için bu süre ortalama 7-10 gündür. Endoskopik yöntemle burundan yapılan dikişsiz ameliyatta bu süre yaklaşık 2-3 gündür. Ancak her türlü ameliyatta zorunlu olmadıkça 1 hafta istrahat edilmesi önerilir.
2. Gözyaşı kesesi ameliyatı anestezisi nasıl olmaktadır?
Gözyaşı kesesi ameliyatı lokal veya genel anestezi alında yapılabilir. Her iki anestezi yönteminin de kendine göre avantaj ve dezavantajı vardır. Lokal anestezinin avantajı göz hastalığı nedniyle diğer organlarına ilaç verilmeden ameliyat olması, anestezinin oluşturduğu uyanma süresinin bulunmamasıdır. Bunun yanında bazı hassas yapıdaki hastalar ameliyat esnasında uyanık olma hissinden rahatsız olabilmektedir. Genel anestezinin avantajı hastalar ameliyat sırasında uyudukları için cerrahiye ait bir süreci hiç yaşamamaktadır. Diğer taraftan anesteziye bağlı uyanma süreci yaşamaktadırlar.
3. Mevcut diğer rahatsızlıklarım, şeker, tansiyon, kalp hastalığım gözyaşı kesesi ameliyatını nasıl etkiler?
Mevcut hastalıkları kontrol altında bulunması ameliyatın başarısı ve ameliyatta kullanılacak genel anestezi için önemlidir. İlaçların düzenli kullanılması gereklidir. Aspirin, Kumadin gibi kan sulandırıcılarının kullanımı ise ameliyat esnasında kanama miktarını arttıracağı için sakıncalıdır. Bu nedenle bu gibi ilaçların ameliyattan en az 10 gün önce doktor önerileri doğrultusunda kesilmelidir.