Blefarospazm, kapak spazmı demektir. İstem dışı kapak kasılmaları sonucu kişinin göz kapaklarını açamaz. Başlangıçta hastaya bir tik gibi gelen kapak hareketleri giderek ilerleyici bir hal alır ve her iki gözünü, tek taraflı yüz, çene ve dudak kaslarını (hemifasiyel spazm), daha sonra çene ve boyun bölgesine (Meige sendromu) yayılarak eziyet verici bir hal alır. Bu kasılmaların çoğu zaman belirgin bir sebebi bulunamaz, ancak mutlaka kafa içi lezyonlarının araştırılması, gerekli olgularda radyolojik testler uyguamak gereklidir. Tedavisi zor ancak mümkündür. Botox tedavisi bu tabloda en sık kullanılan yöntemdir. Uygun yerlere uygun dozlarda yapılan Botox ile etkili düzelme sağlanabilir. Botox ile düzeltilemeyen olgularda cerrahi olarak kasılma yapan kasların alınması, kapakların kaldırılması hastanın düzelmesinde etkilidir.
Dr. Onur Konuk’a Blefarospazm Botox ve cerrahi tedavi ile ilgili en sık sorulan 3 soru:
1. Botox blefarospazm için kesin tedavi midir?
Blefaropazm, hemifasiyal spazm olgularında çoğu zaman sebep bulunamamaktadır (esansiyel). Bundan dolayı klinik bulgu yani hastalığın sebebine değil sonucuna yönelik tedavi uygulanmaktadır. Bu hastalıkta kullanılan Botox, kas kasılmasını engelleyen bir nörotoksindir. Uygun şartlarda ve dozlarda uygulandığında vücuda, göze herhangi bir zararı yoktur. Botoks tedavisi 3-4 aylık periyodlarda tekrarlanır. Bunun sebebi ilaç vücuttan atılır ve bu süre zarfında etkinliği kaybolur.
2. Ameliyat ile tedavi şansı var mıdır?
Cerrahi tedavi Botox tedavisine yeterli cevap alınamayan hastalarda alternatif bir tedavidir. Bu ameliyatta istemsiz kasılan göz kapağı kasları Botox ile felç edilmek yerine, cerrahi olarak alınır ve kasılmalar durdurulur.
3. Bu hastalık körlük yapar mı?
Hayır. Bu hastalık ile görme yoları arasında ilişki yoktur, ancak hastalar gözlerini açamadıkları zaman “Fonksiyonel körlük” tablosu ile karşı karşıya gelmektedir.