Kapak düşüklüğüne ait cerrahi tedavi ne zaman yapılmalıdır?
Bu ameliyatın belirli yaş sınırlaması yoktur. Ameliyatın yapılış sebebi zamanlama açısından asıl önemli konudur. Tek taraflı gözün renkli kısımını örten doğumsal kapak düşüklüğü tedavisi hemen, hastanın yaşına bakılmaksızın yapılmalıdır. Zira bu durum göz kapağı düşüklüğü bulunan göz için göz tembelliği ve fonksiyonel körlük sebebi olup, acil cerrahi tedavi gereklidir. Göz bebeğini örtmeyen doğumsal kapak düşüklüğünde ise göz tembelliği riski olmadığı bir oküloplastik cerrah tarafından belirlendikten sonra çocuk bu tablonun farkındalığına vardığı zaman düzeltilmelidir. Günümüzde çocuklar 3-4 yaşlarında birbirleri arasındaki farkları tespit edip, bunları birbirlerine söylemekten hiç çekinmemektedir. Bu da kapak düşüklüğü bulunan çocukta sosyal psiklojik sorunlara, içe kapanmaya sebep olmaktadır. Bu nedenle bu çocuklara ortalama 4 yaşında cerrahi uygulamak uygun olmaktadır. Erişkin dönemde ise kapak düşüklüğü daha kozmetik bir sorun oluşturmaktadır. Özellikle çalışan genç erişkinlerde çalışma arkadaşları kapak düşüklüğü nedeniyleortaya çıkan “uykulu” görünümü ifade ederek hastalara uyarıarda bulunmaktadır. Bunun yanında yine göz bebeğini örten kapak düşüklüğü tek veya çift taraflı görme alanında daralmalar, 3 boyutlu görmede kayıplara sebep olarak foksiyonel görme kayıplarına sebep olabilmektedir. Bu nedenlerle uygulanan cerrahi hastanın kozmetik ve fonksiyonel şikayetlerini düzeltebilmektedir.
Ben lokal anesteziden çekiniyorum, genel anestezi altında ameliyat olabilir miyim?
Çocukluk çağında genel anestezi zorunludur. Ancak erişkin dönemde tercihim lokal anestezidir. Çünkü hem vücuda gereksiz ilaç vererek sistemik anesteziye bağlı sıkıntılardan korunabiliriz, hem de sadece gözü uyuşturarak bilinci açık tuttuğumuz için ameliyat sırasında hastayı ameliyat masasında oturur pozisyona getirip, kapak seviyesini, diğer göz ile simetrisini mümkün olan en iyi şekilde ayarlama fırsatımız olur.
Bu ameliyat için kaç gün işimden geri kalırım, gözümde iz kalır mı?
Çoğu olguda ameliyat sonrası 1. ve 5. gün kontol gereklidir. Kapak cerrahisinde iz kalmayacak şekilde göz içinden veya göz dışında zaten doğal bir iz olan kapak kıvrımından yapılan kesiler kullanıldığından dolayı hızlı bir iyileşme olur. Dikişler kişinin yara iyileşmesine göre 7-10. Günde alınır. Hasta sıklıkla 15 gün içinde işinin başına döner.
Botox blefarospazm için kesin tedavi midir?
Blefaropazm, hemifasiyal spazm olgularında çoğu zaman sebep bulunamamaktadır (esansiyel). Bundan dolayı klinik bulgu yani hastalığın sebebine değil sonucuna yönelik tedavi uygulanmaktadır. Bu hastalıkta kullanılan Botox, kas kasılmasını engelleyen bir nörotoksindir. Uygun şartlarda ve dozlarda uygulandığında vücuda, göze herhangi bir zararı yoktur. Botoks tedavisi 3-4 aylık periyodlarda tekrarlanır. Bunun sebebi ilaç vücuttan atılır ve bu süre zarfında etkinliği kaybolur.
Ameliyat ile tedavi şansı var mıdır?
Cerrahi tedavi Botox tedavisine yeterli cevap alınamayan hastalarda alternatif bir tedavidir. Bu ameliyatta istemsiz kasılan göz kapağı kasları Botox ile felç edilmek yerine, cerrahi olarak alınır ve kasılmalar durdurulur.
Bu hastalık körlük yapar mı?
Hayır. Bu hastalık ile görme yoları arasında ilişki yoktur, ancak hastalar gözlerini açamadıkları zaman “Fonksiyonel körlük” tablosu ile karşı karşıya gelmektedir.
Kapakta içeri veya dışarı dönme ameliyatı nasıl uygulanır?
Kapak ameliyatı genellikle lokal anestezi altında yapılır. Doğumsal kapak şekil bozuklukları çocuklarda genel anestezi gerektirir. Sıklıkla kapak anatomisini düzelten işlemler uygulanır. Doku eksikliklerine bağlı tablolarda kulak arkası veya kol gibi kapak cildinitaklit eden yerlerden, veya ağız mukozası , amniyon zarı gibi göz zarlarını taklit eden dokulardan alınan örnekler cerrahide kullanılabilir.
Cerrahi işlen ne kadar sürer ve işime ne zaman dönebilirim?
İşlem tablonun ciddiyetine göre 1-3 saat sürer. Olgular genellikle 15 gün içinde işine başlayabilir.
Bu ameliyattan sonra tablonun tekrarlaması görülebilir mi?
Tablonun düzeltilmesi çeşitli basamakları düzeltmeye yönelik karışık cerrahi işlem gerektirir. Bu basamaklar uygun cerrahi ile yapılmaz ise tablo tekrarlayabilir. Bu nedenle bu konu ile ilgili çalışan deneyimli oküloplastik cerrahların uygulaması gereken bir işlemdir.
Yüz felci geçici midir?
Yüz felci yapan sebep bu tablonun sürecini belirler. Tedavi edilebilen bir sebebe bağlı oluşan yüz felci geçici olabilir. Şeker hastalığı, aşılama, sarkoidoz, üst solunum yolu enfeksiyonları, Uçuk virüsü, orta kulak iltihabı, kanserler, travma, damar anomalileri yüz felci sebepleri arasındadır. Bu tablolar ile uygulanan tedavi protokolleri yüz felcinde düzelme sağlayabilir.
Yüz felcinde altın ağırlık nasıl işe yarıyor, gözüme zararı olur mu, alternatif bir cerrahi var mı?
Yüz felcinde üst göz kapağı kapanamadığı için altın ağırlık ile yer çekimi etkisi ile kapağın kapanması sağlanır Bu implant kapak kıvrımından yapılan bir ameliyat ile üst göz kapağına yerleştirileceği için ek iz oluşturulmaz, ancak implantın ağırlığı ve büyüklüğüne göre kapak kenarında cilt altında implant belirgin görülebilir. Bu nedenle kozmetik sorunlar oluşabilir. Altın implantın alternatifi titanyum implantlardır. Bun madde daha ağır bir metal olduğu için daha ince bir materyal ile daha etkin bir kapak düzeltmesi sağlar, ancak daha pahalıdır. İmplantların göze düzgün uygulandıkları ve saf maden olarak kullanıldıkları koşullarda bir zararı yoktur. İmplant kullanılmaksızın kapak fonksiyonlarını düzeltecek alternatif cerrahi kapağı kaldıran kaslara yönelik uygulanan cerrahiler ve BOTOX uygulamalarıdır. Bu yöntemler kişinin klinik bulguları doğrultusunda oküloplastik cerrah tarafından seçilir.
Yüz felcinde kaş düşmesi, yüz sarkması oldu, tedavisi var mı?
Yüz felcinin klasik bulguları arasında kaş düşmesi ve alt göz kapağı ile birlikte yüzün dudaklara kadar sarkması tipiktir. Bu bulgulara yönelik ilaçla tedavi yoktur. Kaşın düşmesi yüz sarkması ciddi kozmetik ve görsel problemlere yol açabilir. Buna yönelik çeşitli cerrahi tedaviler uygulanır. Kaş kaldırma ve yüz kaldırma (face lift) cerrahileri ile birlikte kapak germe ameliyatları ile dramatik yüz güldürücü sonuçlar alınır. Burada yer çekiminin aksi yönünde bir cerrahi işlem uygulandığı için oküloplastik cerrahide ileri teknikler gerektiren yöntemlerdir.
Bu implantların vücuduma zararı var mıdır?
Kullanılan implantlar yılla süren araştırmalar sonrası vücut ile uyumu kanıtlanmış ve birçok sağlık kuruluşundan insan kullanımı için onay almış ürünlerdir. Kullanılan ürünlerin tümü tek kullanımlık, hasta için özel steril ambalajlarda hazır halde kullanılmaktadır. Bu nedenle bu implantların vücuda herhangi bir zararı yoktur.
İmplantları daha sonra çıkartmak gerekir mi?
İmplantlar çoğu olguda ömür boyu yerinde güvenle kalır ve fonksiyonel desteğe devam eder. MEDPOR, Hidroksiapatit gibi poröz yapıda olan implantlar sıklıkla vücut tarafından benimsenerek, vücut tarafından damarsal hale getirilip, vücudun bir parçası haline gelir. Nadiren felçli olgularda felcin tamamen geçmesi sağlanabilirse implantlar yine bir cerrahi uygulama ile çıkartılabilir.
Bu implantları mutlaka kullanmak zorunda mıyız?
İmplantlar ile kapak cerrahisi sıklıkla ciddi travma ve felç olgularında uygulanmaktadır. Oküloplastik cerrahide ama amaç kişinin kendi dokularını kullanarak rekonstrüksiyon yapmak olsa da lüzumu halinde kullanılan bu implantlar cerrahi başarıyı ciddi oranda arttırmaktadır.
Kapağımda kirpikli bölgede bir lezyon var, bu çıkartılırken kirpiklerim dökülür mü?
Tümör iyi huylu ise kirpiklere dokunulmadan özel cerrahi uçlar ile kirpiklerin arasından çıkartmak mümkündür. Ancak tümör kötü huylu ise nüksü engellemek için sağlam kirpikli kapak kenarı da çıkartılır. Onarım sırasında kirpikli kenar uygun kozmetik tekniklerle oluşturulur ve kirpik kaybı fark edilmez.
Tümörün büyüklüğü cerrahi tedaviyi nasıl etkiler?
Tüm kanser çeşitlerinde olduğu gibi tümör ne kadar küçükken müdahale edilirse, tedavi başarısı, tedavi sırasında feragat dilecek doku miktarı, cerrahi sonrası ek tedavi gereksinimi azalır. Unutmamalıdır ki, Türkiye’de kapak tümörlerinin göze ve göz çukuruna yayılması sonrası gözün alınmasına kadar varan görme kayıpları veya tümörün iç organlara sıçraması sonucu hayat kayıpları halen oldukça sık izlenmektedir. Bu nedenle erken tanı ve tedavi tümör tedavisinde önemlidir.
Kapak tümörlerinin ameliyatsız tedavisi var mıdır?
Kapak tümörleri erken dönemde yakalandığında dondurma (krio), ışın tedavavisi veya özel bazı kremlerde tedavisi gündeme gelebilir. Ancak bu tedavi seçenekleri sınırlı olgularda oküloplasti cerrahi uzmanının önerileri doğrultusunda yapılmalıdır.
Daha önce geçirdiğim göz kapak travması sonrası gözüm geceleri açık kalıyor. Bunun tedavisi var mıdır?
Üst göz kapağının açılıp kapanma görevi vardır. Bu durum travma sonrası kapağı açan ve kapatan kasların hasarı, kapak doku kaybı veya uygun olmayan düzeltme ve uygunsuz yara iyileşmesi sonrası izlenebilir. Bu durum için çoğunlukla kapak cerrahisi gereklidir. Bazı hafif olgularda ise suni gözyaşı damla ve jelleri yeterli olabilir. Cerrahi sırasında kendi kapak yapılarının yer ve şekil değişim yöntemleri kullanılabileceği gibi diğer yerlerden alınan cilt, sert damak, ağız mukozası, kulak kıkırdağı gibi dokular cerrahi sırasında kullanılabilir.
Daha önce travma sonrası göz kapağımdan ameliyat oldum. Şu an gözüm devamlı sulanıyor. Bunun sebebi ne olabilir?
Göz sulanmasının iki ana sebebi vardır. Birincisi göz yaşı üretiminin fazla olması, ikincisi göz yaşı gider yollarının kapalı olmasıdır. Kapa travması sonrası yapılan onarımda gözde batma yapacak kirpik kenarın göz yüzeyine dönmesi, kapakta dikiş bulunması gibi sebeplerle göz yaşı üretimi artmasına bağlı sulanma olabilir. Ancak daha sıklıkla kapak travması sırasında eşzamanlı hasarlanan gözyaşı yollarının ilk onarım sırasında hiç onarılmaması veya uygunsuz onarılması sonucu gözyaşı drenaj sıkıntısı olabilir. Bu durumda göz yüzeyini rahatsız eden ve aşırı göz yapımına sebep olan kirpik, sütür gibi yapıların alınması, veya gözyaşı yollarının tıkanıklığına bağlı cerrahi tedavi uygulamak gereklidir.
Kapak travması ile birlikte gözümü de kaybettim. Kapak onarımı ile birlikte hareketli göz protez cerrahisi olabilir mi?
Kapak travması ile birlikte kalıcı görme kaybına yol açan ciddi göz travmaları izlenebilir. Bu gibi durumlarda hem kapak hem de gözün görünümü kozmetik olarak sosyal sıkıntılara sebep olabilir. Bu durumda kapak ve göz yuvasının aynı anda onarımı cerrahi olarak düzeltilebilir. Bu aşamada mevcut göz dokuların durumuna göre hareketli göz protez cerrahisi yapılabilir.
Göz kapağımda kızarıklık ve şişlik vardı. Kızarıklık azaldı ama elime halen bir şişlik geliyor.
Tanımlanan bu tablo tipik bir kapak enfeksiyonu sonrası gelişen şalazyon tablosudur. Çoğu olgu birçok ilaç kullanmış, uzun süredir masaj tedavisi yapmıştır. Bu tablo bu tedaviler ile gerilemez ise kesin tedavi çözümü ameliyattır. Lokal anestezi altında yapılan bu ameliyatta kişi ertesi gün işine dönebilir, sosyal yaşantısında herhangi bir kayıp yaşamaz.
Kirpik diplerinde kaşıntı, kepeklenme ve kirpik dökülmesi mevcut. Kirpiklerim yeniden çıkar mı?
Kapakta kirpikli kenarın enfeksiyonlarında en sık şikayetler kaşıntı, kepeklenme ve kirpik dökülmesidir. Burada yer ala bakteriler kirpik diplerinde iltihabi süreci başlatır ve bunun sonda bu belirtiler izlenir. Kirpik dökülmesinin altında başka dermatolojik bir rahatsızlık yoksa sıklıkla bu bulgular tedavi ile düzelir ve kirpiklerimiz eski sağlıklı görünümüne ulaşır.
Kapak enfeksiyonları görme kaybı yapar mı?
Kapak enfeksiyonları erken dönemde kapağın kendi anatomik alanlarında sınırlı başlar ve bu erken dönemde yapılan tedavi ile görme kaybı sıkıntısı olmaz. Ancak tablo ihmal edilirse, öyküde kontakt lens kullanımı varsa, daha önceki benzer tablolarda görme kaybı mevcutsa, bu olgularda kornea veya göz küresinin etkilenmesine bağlı çeşitli derecelerde görme kaybı izlenebilir.
Kirpiklerim gözüme doğru batıyor, birkaç kez cımbız ile çektim, ancak tekrar batma ve kirpiklerimde uzama başladı. Ne yapmalıyım.
Kirpiklerin cımbız ile çekilmesi halk arasında en sık yapılan yanlıştır. Bu uygulama kirpiklerin çıkmasını engellemeyeceği gibi aksine daha kuvvetli çıkmasına sebep olur. Bu nedenle daha sonra yapılacak cerrahilerin başarısını da azaltır. Bu tablonun düzeltilmesi için batan kirpiklerin sayısı, yerleşimi (alt kapak veya üst kapak), göz yüzeyinin durumu, hastanın genel sağlık durumu gibi pek çok parametre incelenerek en uygun tedavi tipi seçilmelidir.
Daha önce kirpiklerimden ameliyat oldum ama tekrar kirpiklerim uzadı ve batma yapıyor. Ne yapmalıyım?
Kirpikler, kıl follikülünden köken alan oldukça dayanıklı bir dokudur. Vücuttaki diğer kıl kökleri gibi lazer, radyofrekans, dondurma gibi uygulamalar sonrası kılda tekrar üreme olabilir ancak genellikle daha zayıf bir üreme olur, ki çoğu zaman 2-3 senasta kesin sonuç elde edilir. Cerrahi işlemler ise daha kalıcı sonuç verir ancak diğer uygulamalara göre daha tecrübe ve zaman isteyen girişimlerdir. Doktorunuz hangi uygulamanın hangi hasta için daha uygun olacağını, her uygulamanın artı ve eksilerini hastasına anlatır ve uygun tedavi şekillendirilir.
Kirpiklerimle beraber kapaklarım da içeri doğru dönüyor. Kirpiklerim mi yoksa kapaklarım mı hastadır?
Bu gibi durumlarda hastanın çok iyi değerlendirilmesi gereklidir. Çünkü tek başına kirpiklere yönelik yapılan müdahaleler bu farklı hasta grubunda istenmeyen sonuçlar doğurur. Bu tabloda kapakların tekrar dışarı döndürmeye yönelik ameliyatlar temel hedef olmalıdır.
Gözyaşı kesesi iltihabı kanal ameliyatı olduktan sonra tekrarlar mı?
Gözyaşı kanal tıkanıklığına bağlı cerrahi düzgün yapılmış ve cerrahisi başarılı ise tekrarlamaz. Ancak başarısız kanal cerrahileri sonucu tekrarlama sıklıkla görülür.