Botoks Uygulamaları

BOTULİNUM TOKSİN UYGULAMALARI

Yüz ve göz çevresi kırışıklıkları yaşa alan yüz cildinin en belirgin bulgularındandır. Yaş ile cildimiz incelir su ve kollajen gibi içeriklerini kaybeder. Bu süreç güneş, sigara veya çeşitli ilaçlar gibi çevresel faktörlerin etkisi ile kişinin genetik özellikleri ve beslenme alışkanlıkları doğrultusunda değişkenlik göstermekle beraber devamlılık gösteren bir süreçtir.

Yüz bölgesinde yer alan kas grupları bizlerin günlük hayatımızda çok yoğun olarak kullandığımız kas gruplarımızdandır. Yüzümüzde bulunan bu mimik kasları yüz ifadelenmesinde temel teşkil eder. Sevincimizi, üzüntümüzü, mutluluğumuzu, kızgınlığımızı, heyecanımızı ve kırgınlıklarımızı yüz mimik kaslarımızı kullanarak belirtiriz. Konuşma, gülme, kaş çatma gibi günlük aktiviteler dinamik yüz çizgilenmelerine sebep olur. Ciltte yaş ile ortaya çıkan değişiklikler yıllar içinde bu dinamik çizgiler mimik kullanmadığımız zaman da ortaya çıkan daha kalıcı ve statik çizgilenmeler haline dönüşür.

Botulinum Toksini Clostridium botulinum bakterisinden elde edilen bir nörotoksindir. Uygun dozlarda uygun alanlar enjekte edildiği takdirde ilgili kas grubunun kasılmasını geçici olarak engellemektedir. İlacın sıklıklar kullanım alanları göz etrafı kırışıklıkları gidermek amaçlı yüzün üçte bir üst kısmıdır. Bu alanda alın kırışıklıkları, kaz ayakları, kaş arası cilt kırışıklıklarının tedavisinde kullanılır. Daha ileri uygulamalar tüm yüz ve boyun bölgesindeki kırışıklıkların tedavisini içerir. Bu alanlarda alt kapak kırışıklıkları, kaş kaldırma, dudak çevresi kırışıklıkları, çene kırışıklıkları, burun kenarı kırışıklıkları ve burun dudak arası izlenen kırışıklıkların tedavisinde etkilidir.

Botulinum toksin uygulamaları teknik olarak direkt uygulanabilen, güvenli ve etkili bir yöntem olup 3-7 gün içinde yüz güldürücü sonuçlar vermektedir. Bunun yanında 3-6 ay içinde etkisinin azalması ve kaybolması ise dezavantajıdır. Bu nedenle uygulama tekrar gerektirir.

En sık izlenen komplikasyonlar enjeksiyon alanında lokal kanama, ağrı, baş ağrısıdır. Enjeksiyon yerine göre daha az sıklıkta kapak düşüklüğü, çift görme, dudak kenarında düşüklük izlenebilir. Bu tablolar genellikle ilaç etkinliği azaldıkça tamamen kaybolur ve sekelsiz iyileşir.  İlaç uygulaması gebelerde ve emziren annelerde uygulanmamaktadır.

Dr. Onur Konuk’a Botulinum Toksin uygulamaları ile ilgili en sık sorulan 3 soru:

1.Botulinum toksin uygulaması ağrılı bir işlem midir?

İlaç enjeksiyonları yüzde ince cilt altı kas yapılarına oldukça ince özel iğneler ile yapılmaktadır. Bu nedenle çoğu olguda anesteziye gerek kalmamaktadır. Ancak lokal krem ile anestezi veya buz uygulamaları sonrası enjeksiyon uygulamaları tercih edilebilir.

2.Botulinum toksin uygulamaları yüz kırışıklıklarımı kalıcı olarak düzeltir mi?

Botulinum toksin uygulamalarının etkinlik süresi 3-6 arası olarak öngörülmektedir. Bu süreçte uygulama dozu, uygulama alanı, kişisel faktörler etkilidir. Ayrıca tekrarlanan uygulamalarla uygulama dozları ve uygulama aralığı azalma gösteren olgular mevcuttur. Ancak bilimsel olarak ilacın etkinliği ve uygulama prensibi devamlı tedavi koşulları içermemektedir.

3.Yüz çevresi kırışıklıklarının engellenmesi için botulinum toksin ne zaman yapılmalıdır?

Botulinum toksini yüzümüzde dinamik çizgilerin ve statik çizgilerin düzeltilmesi için uygulanır. Dinamik çizgiler yüz mimiklerimiz ile ortaya çıkan kırışıklıklardır. Statik çizgiler ise yüzümüz hareket etmese de mevcut olan kırışıklıklardır. İdeal yaklaşım dinamik çizgilerin yaşa bağlı süreçte statik çizgiler oluşturmadan tedavi edilmesidir. Bu süreç kişinin cilt özelliklerine, beslenme alışkanlıklarına, sigara kullanımına ve çevresel faktörlere göre değişmektedir. Ortalama otuzlu yaşlar botulinum toksin uygulamaları için uygun bir zamanlamadır.